Bellpuig ret homenatge a Josep Vallverdú

1 març 2005

 

Gent de casa

(Ajuntament de Bellpuig, març de 2005)

L’Ajuntament de Bellpuig ha decidit retre homenatge a Josep Vallverdú amb un acte públic i l’edició d’un llibret que recull diversos articles sobre la persona i l’obra de Josep Vallverdú.

El mateix alcalde de Bellpuig, Josep Pont ha estat l’autor del pròleg d’aquesta publicació (pròleg que transcrivim). Per la seva banda, Isidor Cònsul hi escriu el text titulat Tots els papers de l’auca o un escriptor tot terreny i Ramon Miró fa un repàs pels llibres personals de Vallverdú en un text titulat Les memòries de Josep Vallverdú. Finalment, Josep Maria Aloy actualitza i recull ordenadament tota la producció literària de l’escriptor.

Pròleg, de Josep Pont (Alcalde de Bellpuig)

Valeri Serra i Boldú, el nostre compatrici d’adopció, ens deixà el millor dels llegats que, individualment i col.lectiva, podíem somiar: l’estima i el corresponent grau de compromís per la cultura popular.

D’aquest sentiment i d’aquesta actitud en va nàixer un moviment de cor-responsabilitat que, sense adonar-nos-en ha fructificat al llarg dels anys. Una llavor que ha fet possible el veterà quinzenal “El Pregoner”, o la nostra potencialitat en música de cobla, o el nomenament de  Bellpuig Ciutat Pubilla Universal dela Sardana, les Beques per a músics de Cobla,la Banda Municipal, el Festival Internacional Folklòric de les Terres de Lleida o el mateix Premi Valeri Serra, que no només ha sabut fer-se un nom entre els de la seva categoria, sinó que s’ha consolidat i ha excel.lit.

Aquesta especial sensibilitat envers la cultura popular ha fet, a més a més, que Bellpuig tingués (tal i com va passar amb el mateix Valeri Serra) la capacitat d’acollir, com a veïns establerts entre nosaltres o com a residents laborals, molta gent que ha pogut esplaiar llur afecció i amb qui hem pogut col.laborar en aquesta tasca. Fet, aquest, que ha permès travar amistats amb personalitats importants i veus autoritzades tant del camp literari, com del musical, etnogràfic i històric. Uns lligams que ens han unit i que de fet ens uneixen amb molta gent, la qual sigui veïna “de facto” o no, nosaltres la considerem, i la valorem com de casa.

Enguany ens satisfà moltíssim que sigui Josep Vallverdú, amb el bagatge de tot el seu conjunt d’obra, la veu d’aquest premi; una veu i una ploma, un home en definitiva, vinculat per lligams familiars, per vivències d’infantesa a la comarca de l’Urgell i a Bellpuig d’una manera especial. I, alhora, per ser avui un dels “homenots” de la nostra literatura i per com sovint aquesta seva literatura ha pouat en aquesta gran font de les tradicions i llegendes tancant a la vegada el cercle de constituir-se com a “nova” cultura popular.

Per tal d’apostar per la perdurabilitat en contra de l’efímer, en aquest llibret hi deixem constància impresa, i aquestes meves paraules de presentació no tenen més pretensió que donar-li la benvinguda i voler manifestar-li la nostra satisfacció de sentir-nos-el ben nostre, a tot el seu conjunt d’obra i a l’home que l’ha feta possible.

Benvingut a casa, doncs!

 

 

  Smashing Pumpkins Oceania

bauchmuskel?bungen

Cap comentari

Deixa una resposta