“La creu dels quatre anells”, de Josep VallverdúRosa Mut a Cavall Fort, 696 (juliol de 1991):

 

I ara un llibre d’aventures l’acció de les quals se situa a l’Asia Menor, quan els turcs es van apoderar de l’Imperi de Bizanci, Grècia i l’actual Iugoslàvia. Es tracta, però, d’un llibre de ficció i els personatges no els podreu reconèixer en cap llibre d’història.

El príncep Zenó no és feliç. L’emperador, el seu pare, està massa capficat en els negocis d’estat, que és l’únic que l’interessa, i la seva mare, una dona ambiciosa i amb ganes de tenir tot el poder, es passa la vida intrigant. Zenó vol anar al palau d’estiu, lluny de la cort, per reflexionar sobre la darrera ordre de l’emperador: casar-se amb la noia que ell ha triat. Zenó no ho pot suportar, perquè vol ser lliure i prendre les seves pròpies decisions. Quan Zenó es formula aquest desig no es pot imaginar quantes decisions li caldrà prendre així que deixi el palau reial, perquè haurà de fer front a la traició de la pròpia mare i el primer ministre, a la mort del pare a mans dels traïdors, i a la invasió dels turcs. Sort que coneixerà Adeia, una noia valenta i decidida de qui s’enamorarà. Junts podran vèncer uns circumstàncies molt adverses, però no sense deixar pel camí anhels i també poder.

Unes molt bones il.lustracions en blanc i negre de Llucià Navarro us ajudaran a recordar la majestuositat dels ropatges bizantins.

 

Cap comentari

Deixa una resposta