Dies d’ametlles dolces


Dolors Sistac

La Mañana, 22.11.1997

No sempre són dolces. Avui, el meu horòscop pronosticava que més aviat serien amargues. Evidentment, no me l’he cregut. Encara que la causa, deia l’endevinador, fos la topada al meu signe (és a dir, al meu bocí de sol) de la frívola Venus amb Saturn el fosc. El malastruc que cada final d’any em juga alguna mala passada. Com que vaig néixer sota la seva malèvola protecció, em sol enviar grips i malestars de tot tipus en aquesta època de l’any. Però vull creure que les ametlles enguany seran dolces. I si no les endolcirem i les farem garrapinyades, comla Claraquan n’omple cucurutxos lluents i en fa ofrena als veïns per Nadal.

De moment hem tingut una setmana Vallverdú-Pla pròdiga. Vull dir que ens ha sumit en un bany maria literàriopoèticomusical deliciós, tal vegada excessiu i tot. Ahir, a l’aire d’una tertúlia radiofònica “de dones” a què solc assistir, vaig agradarme de dir que Josep Vallverdú era el Pla de les nostres contrades. I posava com a mostra les seves Proses de Ponent finalistes d’un premi Josep Pla pels anys 70. “Entre l’assaig i l’article de costums” (segons afirma Josep Borell a l’edició didàctica preparada i anotada per ell mateix), el nostre narrador ens hi ofereix un fresc variadíssim de realitats viscudes, dites amb prosa suggestiva i magistral, recollint-ne “la lluentor o l’opacitat”, però sempre vistes per l’ull vigilant i alhora capaç de matisar.

Fa molt de temps, en algun comentari escrit o oral, jo mateixa havia unit “literàriament” els dos homenots. Pla era “el mar”, els seus peixos i els seus homes. Vallverdú esdevenia per voluntat pròpia més que mai occidental, home de la CatalunyaNova.I si torno a recomanar el llibre, que ho faig sovint, hi afegiré que més que cap altra obra seva. Proses de Ponent és del gènere assaig. I que amb aquest reclam, a més del que es desprèn del seu nom, ens arriba cada any per aquestes dates un premi tardoral acreditat que, endemés dels fruits novells (els autors premiats al Josep Vallverdú i al Màrius Torres), ens pot fer les ametlles dolces.

Dolors Sistac és escriptora

Cap comentari

Deixa una resposta