“El vol del falcó”, de Josep Vallverdú


Article de Cèsar Vàzquez a l’AVUI del Jovent de 1986:

 

Josep Vallverdú amb aquest llibre torna a portar-noa a l’època mitològica. Ja ho va fer amb el seu llibre El fill de la pluja d’or, de la mateixa col.lecció, on ens explicava de manera encisadora el mite de Perseu.

Però si El fill de la pluja d’or era una recreació d’un mite que ja posseeix moltes versions, el llibre que ara tenim entre mans El vol del falcó és una història absolutament original pel que fa a personatges i esdeveniments.

L’autor ha volgut tornar a la narració mitològica i al gènere d’aventures per combinar així dos ingredients importants: el viatge, plagat de dificultats i perills, i els elements meravellosos o màgics on apareixen déus i forces fantàstiques. Ens trobem, doncs, davant un llibre èpic ambientat en una època simbòlica: l’antic món grec.

L’heroi, Keres, un jove que, cansat de ser un esclau maltractat, decideix aconseguir la llibertat. Marxa furtivament de les terres que per a ell, encara que hostils, són conegudes i segures i s’endinsa en un món totalment desconegut. Per assolir la llibertat tan desitjada, haurà de suportar tot de dificultats i demostrar les seves virtuts principals: intel.ligència, voluntat, prudència, valentia. És amb el seu esforç que aconseguirà vèncer totes les proves que se li presenten al llarg del viatge. D’aquesta manera guanya la seva llibertat absoluta i el reconeixement social que ha esdevingut persona adulta.

Com totes les narracions èpiques, aquesta ens mostra unes veritats universals; si a la voluntat afegim la sinceritat, el valor, la prudència, la intel.ligència, l’amor i tantes d’atres virtuts, obtindrem allò que desitgem; però si a la voluntat afegim la cobdícia, l’ambició desmesurada, la traïció i d’altres vicis, sucumbirem en mans del mal usat, com li succeeix a Romol, l’enemic de Keres i del regne de Menolke.

Cal afegir que aquest viatge iniciàtic és adobat amb un llenguatge èpic i alhora àgil. Això unit a un argument que ens manté l’atenció viva, fa d’aquest llibre un text que us agradarà força i us farà passar estones molt interessants.

 

Cap comentari

Deixa una resposta