“El vol del falcó”, de Josep Vallverdú


Article de l’escriptora Rosa Fabregat al diari SEGRE (9.03.86):

 

… Tinc al davant El vol del falcó, de Josep Vallverdú, publicada per La Galera dintre la col.lecció “Els Grumets de la Galera”, i m’adono que el prolífic Vallverdú té publicades en aquesta col.lecció catorze obres, totes plurieditades. Des de Rovelló que està en la 10 edició, Roc drapaire en la 7ª edició, fins El fill de la pluja d’or, la penúltima de les seves obres d’aquesta col.lecció, que ja va per la segona edició.

Quins escriptors catalans classificats com a productors de literatura per a adults poden presumir –em pregunto- de la quantitat de lectors que gaudeix Josep Vallverdú? Molt pocs, potser gairebé cap. En un país petit com el nostre que pateix endèmicament d’una taxa de lectors més aviat minsa, el fet d’escriptors com en Josep Vallverdú, que sadolla generosament amb la seva ploma noves fornades de lectors, mereix unes paraules de reconeixement.

He llegit amb molt d’interès El vol del falcó, l’aventura i les peripècies de Keres, el pastor que esdevé lloctinent del regne de Manolke. He fruit amb les belles i acurades il.lustracions d’Isidre Monés, he escoltat l’harmoniós dring dels noms amb ressonàncies gregues: Theros, Arsakides, Galme, Dodma, Menontes, Pontos, Trogan… M’he deixat emportar per la fantasia poètica de l’autor en parlar del Temple dela Lluna i del seu secret, de Norva i de les dones il.luminades, els homes de prodigis, i sobretot –per la seva fascinació- la roca misteriosa anomenada Termolit, caiguda del cel. L’autor ens fa sentir en la pròpia pell la màgica atracció d’aquest meteor.

Quan he acabat l’hora segueixo pensant en l’arbitrarietat que es pot amagar dins les classificacions dels gèneres literaris.

 

 

Cap comentari

Deixa una resposta