Josep Vallverdú, candidat al premi Hans C. AndersenJosep Maria Aloy

Regió-7 (27.02.1988)

L’OEPLI (Organización Española Para el Libro Infantil i Juvenil) va acordar unànimament proposar com a candidat de l’Estat espanyol al Premi Hans Cristian Andersen de 1988 l’escriptor català Josep Vallverdú.

Aquest Premi, que es lliura cada dos anys, s’atorga a un escriptor pel conjunt de la seva obra. Com és obvi, cada país pot proposar el seu candidat i, per tant, l’escriptor de Puiggròs haurà d’haver-se-les amb escriptors universalment reconeguts i de gran renom en el món del llibre per a gent jove.

La primera reflexió que hom pot fer d’entrada és, sens dubte, el reconeixement del prestigi que suposa per a la literatura catalana el fet que el candidat a un premi que és considerat el Nobel de Literatura per a joves sigui del país. Guanyi o no el guardó, la literatura de Josep Vallverdú serà coneguda i competirà –si així es pot dir- arreu del planeta.

Si sempre ha estat difícil que un català guanyés un Nobel ara ho és més, si tenim en compte que el jurat que ha d’atorgar el Premi el formen una dotzena de persones de ben diverses contrades, però cap d’elles no és del país del candidat Vallverdú. Aques fet, força incoherent, accentuarà les dificultats. Entre el jurat hi ha, per exemple, la princesa Maha Chakri Sirindhorn de Tailàndia, o Toruan Mirhadi de l’Iran, que no creiem pas que hagin llegit ni Rovelló ni L’home dels gats.

Josep Vallverdú ja havia format part de la llista d’Honor d’aquest Premi, l’any 1980 per la seva obra En Mir, l’esquirol.

Un prolífic i suggestiu escriptor

Amb motiu de la proposta dela OEPLIde presentar com a candidat al Premi Andersen Josep Vallverdú, els professors de Llengua i Literatura, especialment a segona etapa de Bàsica, tenen un bon motiu per donar a conèixer l’autor i la seva obra. Gairebé gosaria dir que el curs 87-88 podria distingir-se per aquest reconeixement a l’obra d’en Vallverdú, que podria constituir un interessant centre d’atenció i d’interès per part de tots: lectures, monogràfics, murals, comentaris sobre els seus llibres… podrien farcir tot un curs d’activitats literàries, convidant els alumnes a estar amatents a la possible efemèride de l’atorgament del Premi Andersen al nostre escriptor.

Les narracions de Josep Vallverdú per a gent jove es caracteritzen pel savi disseny dels personatges autènticament humans, per l’elegància i la pulcritud del lèxic i per la sensibilitat i la ironia.

Cap comentari

Deixa una resposta