L’Obra Completa de Josep VallverdúAlbert Jané

Faristol, 35 (novembre de 1999)

M’afanyo, tot seguit, a precisar més el títol d’aquesta recensió, necessàriament innexacta per evitar la seva llargada excessiva: es tracta de l’edició de les obres completes, destinades a un públic infantil i juvenil, dels escriptors Josep Vallverdú i Gabriel Janer Manila, que és així com solen signar, en el marc de les edicions dela Galera.

De fet, cal dir que els propòsits editorials no són tan explícits en el cas de Josep Vallverdú com en el de Janer Manila. En tots dos casos és qüestió de la reedició a càrrec dela Galera, una editorial, com sap tothom, dedicada exclusivament als llibres infantils i juvenils, de la narrativa (novel.les, contes, teatre) d’aquest caràcter, per no dir d’aquest gènere, d’aquests dos grans escriptors “perifèrics”: el lleidatà Josep Vallverdú i el mallorquí Gabriel Janer Manila (i he escrit entre cometes perifèrics però no pas grans). Per a cada un d’ells,la Galeraha creat una biblioteca (en el sentit de “col.lecció editorial”) específica: la “Biblioteca Josep Vallverdú” i la “Biblioteca Janer Manila”. Però en el cas d’aquest, una nota de la contraportada de la col.lecció indica inequívocament que es tracta de la “presentació de l’obra infantil i juvenil de l’autor”. En canvi, en el cas de de l’escriptor lleidatà, la nota de la contraportada diu, no tan concretament, que “les més de quatre mil pàgines que ha escrit Josep Vallverdú, premiades en tantes ocasions, seran presentades en forma d’Obres Completes”, així com una nota, la destinada als crèdits indica que “la publicació de l’Obra Completa de Josep Vallverdú compta amb la col.laboració de l’Institut d’Estudis Ilerdencs”. I som més aviat nosaltres que, per les circumstàncies  esmentades, pensem precisament en la seva narrativa infanil i juvenil

La “Biblioteca Josep Vallverdú” s’estructura en onze volums, amb la indicació del número, poc visible, al llom de cada volum, i amb les narracions agrupades per sèries o temes generals segons els títols (dels volums) següents: El vent de la mitologia, El vent de la història (I, II i III), El vent de la fantasia, Ventada de contes, El vent de l’aventura (I i II), El vent del Far-west, El vent dels animals i L’aire del realisme. D’aquests onze volums ja n’han aparegut vuit: els tres que hi ha en preparació són el del Far-west i el dels animals, que seran el 9 i el 10, i el tercer volum d’ El vent de la història, que serà el número 5. Hi trobem, doncs,  des de la primera novel.la infantil de Vallverdú, El venedor de peixos, publicada per Miquel Arimany l’any 1960, i reeditada per “La Xarxa” (PAM), fins a totes les novel.les aparegudes al llarg dels anys a “Els Grumets de la Galera”, amb Rovelló, En Roc drapaire, totes dues guanyadores del premi “Folch i Torres”, el 1968 i el 1970, així com Trampa sota les aigües, guanyadora del “Joaquim Ruyra” el 1963 amb el títol L’abisme de Pyranos, i, molt especialment, tres novel.les sembla que no gaire conegudes, Gasan i el lleopard, Silenci, capità! i Germana veritat, ara incloses al volum vuitè, El vent de l’aventura II. El bloc principal de Ventada de contes (volum 6) el formen els 47 apareguts a la revista “Cavall Fort”. La presentació –el disseny- de tots els volums és sòbria, moderna i elegant, amb les il.lustracions purament ornamentals o reduïdes a les guardes, i els textos introductoris, densos i pensats, de Josep Maria Aloy i dels col.legues (dels competidors) més il.lustres de l’autor, com el mateix Janer Manila, Agustí Alcoberro, Emili Teixidor, Teresa Duran, Pep Coll i Joaquim Carbó, que el proclamà el degà de la nostra literatura infantil i juvenil.

La “Biblioteca Janer Manila” es troba tot just en el seu inici. Vull dir que n’ha aparegut un sol volum, el qual, amb el títol més o menys justificat, La invenció de la primavera, recull tres novel.les de l’escriptor mallorquí: El rei Gaspar, aquesta coneguda petita obra mestra que va guanyar el “Folch i Torres” el 1975, i publicada, per tant, a “Els Grumets de la Galera”, Com si els dits m’haguessin tornat cuques de llum, i La serpentina. Segons la presentació, signada per Josep Maria Aloy, la biblioteca constarà de set volums, els cinc primers destinats a les novel.les, el sisè als contes i adaptacions, i el setè al teatre. Aquest primer volum, que no duu il.lustracions, conté una introducció signada per Miquel Rayó, que és un bon estudi de l’obra de Gabriel Janer Manila, i hi consta la col.laboració del Consell de Mallorca.

Cap comentari

Deixa una resposta