L’Obra Completa (volum 6): “Ventada de contes”


Ventada de contes

(Els contes de Cavall Fort, Gira-sol d’històries, Contes dispersos)

La Galera, 1997

PRÒLEG A VENTADA DE CONTES: ELS CONTES DE J. VALLVERDÚ: L’ART DE LA BREVETAT

Hi ha una part de la narrativa per a joves de Josep Vallverdú escampada en forma de contes la majoria dels quals han estat publicats a les pàgines de la revista Cavall Fort. D’altres es troben dispersos en ben diverses publicacions i, fins i tot, algun títol roman encara inèdit o bé és ja introbable. Tot plegat fa que l’elaboració d’un recull exhaustiu hagi esdevingut una tasca força complexa. El nombre de títols recollits arriba als setanta i els trobaràs distribuïts així:

1) els contes de Cavall Fort (47 títols)

2) el volum Gira-sol d’històries (10 títols)

3) altres contes dispersos (13 títols)

Els deu contes agrupats en el volum Gira-sol d’històries són els que mantenen una unitat més clara ja que han estat pensats per oferir, en un sol volum, un ventall d’històries que, com una mena de gira-sol, vagi descrivint un arc, de llevant a ponent, col•locant així com a escenari de cada conte una terra cada vegada més ponentina. Els interessos i la intencionalitat de l’autor vénen definits per ell mateix: «el gust per la conservació de la naturalesa, per la defensa de l’individu i les seves facultats artístiques i creadores, l’oposició educada però ferma a les formes de violència i opressió, el sentit de la convivència i el respecte a altri».

El grup més nombrós, que durant molts anys s’ha anat publicant a les pàgines de Cavall Fort, és el conjunt que presenta més diversitat i riquesa pel que fa als temes, malgrat que formalment tots tinguin una mateixa estructura —la que imposa, òbviament, la revista.

En l’apartat de contes dispersos hom pot trobar de tot —contes per encàrrec, per commemorar una efemèride, un viatge o simplement l’expressió d’una anècdota ben quotidiana. Són tretze textos que han aparegut —exceptuant-ne algun que encara resta inèdit— en publicacions tan heterogènies com Presència, Regió 7, Tretzevents, Avui, Àncora i alguna altra.

Segueix llegint…

 

 

 

 

 

Cap comentari

Deixa una resposta