L’Obra Completa (volum 8): “El vent de l’aventura, 2”


 

El vent de l’aventura, 2

(El venedor de peixos, Gasan i el lleopard, Silenci, capità!, Germana veritat)

La Galera, 1998

 

Pròleg de Pep Coll al volum vuitè «El vent de l’aventura» (2)

El lector trobarà en aquest volum un lot de quatre viatges literaris per les terres i mars de tres continents, quatre novel•les d’aventures imaginades per Josep Vallverdú, un dels escriptors catalans actuals dotats de més capacitat fabuladora.

La primera novel•la, El venedor de peixos, fou escrita l’any 1959 a Sant Martí de Maldà i publicada l’any següent per l’editorial Arimany dins la nova col•lecció juvenil Sant Jordi. El llibret suposa per a Josep Vallverdú un doble debut: l’inici de la seua doble carrera literària en el camp del llibre per a infants i joves, i també, l’estrena com a escriptor català en uns anys difícils de debò per a la nostra llengua, com el mateix autor ens recorda a L’espill del prestatge (Cartell bibliogràfic de la seva obra).

La història de trama detectivesca, s’inicia amb el descobriment per part de dos amics d’una barca abandonada a la platja, prop de la urbanització on ells estiuegen. De la nit al dia, la barca i el seu ocupant trenquen la monotonia diària, substitueixen els jocs dels joves protagonistes en una aventura de debò. El desllorigador de la intriga sembla raure en un altre personatge misteriós, del qual només sabem que és venedor de peixos. Ni pescador, ni peixater, sinó el suggerent ofici de venedor ambulant de peixets de coloraines. El viatge aventurer es desplega entre dos ambtients contraposats: els paisatges calmats i lluminosos de la costa catalana i els carrers de la gran ciutat, Barcelona, foscos i laberíntics. Val la pena destacar ells diàlegs i les pinzellades descriptives, així com també la concentració de la intriga a mesura que s’atansa el desenllaç. Tot i tractant-se doncs, de la primera novel•la en català de l’autor, no sembla de cap manera una obra d’aprenentatge.

Segueix llegint…

 

 

 

 

 

 

Cap comentari

Deixa una resposta