Bernat i els bandolers


 

Bernat i els bandolers

Josep Vallverdú

La Galera, 1974
(Llista d’Honor del Premi de la CCEI, 1975)

Si tot bon escriptor té el deure de contribuir almenys amb un llibre a la bibliografia infantil i juvenil, Josep Vallverdú ha pagat amb escreix la seva contribució, car el seu nom és el que més titols presideix, almenys quant a llibres per a adolescents, tan migradament conreats.I no tan sols per la quantitat, sinó també per la diversitat, l’autor lleidatà mereixeria encara un altre premi a més de tots els que ha recollit.

Ara s’ens presenta amb una novel.la d’ambient històric situada a la Catalunya de senyors feudals, bandolers de camins i pagesos dominats. La figura de Bernat, el fill petit d’un mas del cavaller don Gaspar, destacarà d’aquest puzzle un xic angoixós d’un passat no gaire edificat. La lleu al.lusió a la guerra dels segadors situa la novel.la en una data
concreta. Però, de fet, el que interessarà el lector adolescent són les peripècies que viurà el menut entre lladregots i comediants. Un vocabulari final fa de bona guia per als mots avui no massa usuals. Els dibuixos de Llucià Navarro, que ja podem qualificar d’especialista en temes històrics, arrodoneixen la tasca evocadora del text.

Article d’Aurora Díaz Plaja a la revista Serra d’Or (juliol de 1974).

Una resposta a “Bernat i els bandolers”

    Error thrown

    Call to undefined function ereg()