Una quarta a babord


 

Una quarta a babord

Josep Vallverdú
Columna-La Galera, 1995

 

Article de Josep Maria Aloy publicat al diari REGIO-7 el dia18 de juny de 1995:

Edicions deLa Galera, conjuntament amb Columna, acaba de publicar, a la col.lecció de novel.la juvenil «Clip», un nou volum de Josep Vallverdú titulat «Una quarta a babord» que no és tant una novel.la sinó un conjunt de relats -nou, en total- tots ells plenament autònoms tot i que el mateix autor n’aconselli una lectura correlativa un per un, dels relats. L’element que els dóna una mínima unitat és el protagonista, un llop de mar a qui anomemen Bastos, un gat vell que s’ha passat cinquanta anys de la seva vida navegant «des de l’època dels mercants a vapor fins avui, i he recorregut tots els mars del planeta». Les seves experiències farien un llibre gruixut i les nou que explica en primera persona en són una bona mostra.

Els temes del mar i la navegació sempre han interessat l’escriptor Josep Vallverdú. En moltes de les seves novel.les n’hi trobem força referències i en «El viatge del Dofí Rialler» i «L’home de gregal» l’acció esdevé totalment damunt l’aigua salada amb aportacions riques pel que fa al vocabulari mariner i plenes de descripcions ben ambientades en aquest medi. Cada un dels relats d’«Una quarta a babord» és una petita història, a moments emotiva, a moments divertida, que Bastos, el protagonista, recorda amb ironia i una certa nostàlgia. En conjunt, el llibre ve a ser un repàs de la seva pròpia història, com una mena de tomb per la vida, tot recordant-ne anècdotes viscudes amb una singular intensitat i passió.

«Una quarta a babord» explica nou aventures plenes no sols de salabror sinó d’aquell conjunt de característiques típiques de la narrativa vallverduniana com són la força narrativa, un estil net i segur, un llenguatge acurat i elegant i una equilibrada dosi de gràcia, sensibilitat i bonhomia que mostren la innegable capacitat fabuladora de l’escriptor de l’Espluga de Francolí que, a punt de complir-ne setanta-dos continua amb una excel.lent i envejable vitalitat i plenitud.

 

 

Cap comentari

Deixa una resposta