JOSEP VALLVERDÚ, hom

El passat més de desembre Josep Vallverdú ha estat reconegut com a Fill adoptiu de la ciutat de Balaguer. En un acte a la sala d’actes del Consistori, Vallverdú ha rebut el reconeixement per part de l’alcalde de la ciutat, Joan Ignasi Vidal, que ha glossat breument la figura de l’escriptor, juntament amb Joan Arjona, el ponent encarregat de fer l’informe per acreditar el títol.

 A l’Expedient de Nomenament de Fill Adoptiu de Balaguer, l’instructor Joan Arjona notifica la voluntat del consistori per  la reconeguda trajectòria de Vallverdú en el camp de les lletres i per la seva rellevància cultural amb notable transcendència pública a Balaguer. L’informe deixa clara la implicació i el compromís amb Balaguer en les dues etapes en què Vallverdú hi ha residit. L’informe considera, doncs, que compleix sobradament tots els requisits per rebre el títol de Fill Adoptiu.

L’alcalde de la ciutat, per la seva part, va elogiar la trajectòria de l’escriptor i li va dedicar càlides paraules d’agraïment per la seva col·laboració incondicional en diverses activitats culturals de Balaguer.

L’agraïment de Josep Vallverdú

 En el seu parlament, Josep Vallverdú recorda que el seu contacte amb Balaguer es remunta seixanta anys enrere, sense que mai des d’aleshores, hagi deixat els lligams afectius, professionals  i espirituals amb la capital del comtat, i que han culminat amb la nova família.

Vallverdú es defineix com a escriptor per vocació. Convé que distingim entre dues menes bàsiques d’escriptors: d’una banda els que s’ocupen i s’endinsen tan sols en la seva tasca creadora, sense altre objectiu, i de l’altra aquells  que, paral·lelament a la creació, estan amatents a les sol·licituds de la societat en el transcórrer dels dies, i si convé, si són cridats a donar testimoni de la seva humanitat, de la seva civilitat més enllà de la literatura, el donen.

A l’escriptor el plauria entrar en aquesta segona categoria. Em demano de fer-me conscient de la responsabilitat compartida amb altres balaguerins davant el necessari, inajornable,millorament ciutadà. I afegeix que en la mesura de les seves capacitats, em teniu en plena disposició, com sempre, i ara amb més compromís. Ho dic de pla, amb optimisme, amb familiaritat i tot, perquè un fill ha de parlar amb la família des del cor.

Vallverdú se sent un balaguerí especial i ara més que mai: Trobar-se tot d’una dins la llista brillant de fill adoptiu ho entenc com esdevenir un balaguerí especial, si no d’arrel, sí de trasplantament vigorós. Estem en una terra de treball i d’història llarga, dins una ciutat que trenca cada dia una mica més el seu perímetre, tant físic com espiritual. Almostes de maneres de parlar diferents  s’escolten per les seves places, carrers, i per l’horta . A mi el cor em diu, per exemple, que  Balaguer ha de pair ben bé i incorporar afectivament el gruix immigratori, tot estratificant de manera intel·ligent la ciutadania.

 La seva simpatia i afecte per la ciutat és notable: Balaguer és una preciosa ciutat, que no deixa indiferent cap visitant, i que nosaltres afirmem que l’admirem i ens té captivats. D’acord, però proposem-nos de fer-la encara més brillant físicament i espiritualment. Convé també establir estratègies intel·ligents per enrobustir tota la Noguera, comarca immensa entre tres rius importants, on cabrien altres tantes grans ciutats…

 Finalment, el nou fill adoptiu de Balaguer agraeix la distinció i insta a fer de la capital de la Noguera una ciutat més rica física i espiritualment i acaba el seu parlament amb aquestes emotives paraules: Des del més profund agraïment, considero aquest acte, sense immodèstia ni vanitat, com una victòria personal, perquè, atenció: vosaltres m’heu triat a mi, però abans, abans, jo ja havia escollit Balaguer.