De Morera i Galícia a Guillem Viladot


De Morera i Galícia a Guillem Viladot

Josep Vallverdú
Lleida: Dilagro, 1980

Àmpliament conegut com autor de llibres per a la jovenalla, Josep Vallverdú és, també, un assagista. Alguns dels seus llibres de viatges i de temàtica comarcal com “Catalunya Visió”, “Els rius de Lleida” o “Proses de Ponent”, en són una mostra.

Però, havent passat per tots els graus de l’ensenyament, -àdhuc l’universitari- Josep Vallverdú és també autor de textos de conferències, pròlegs o estudis d’interès divers i temàtica cultural. Particularment en el camp de l’anàlisi literària, l’escriptor té estudis en curs o textos escrits que hem jutjat útil de donar a conèixer.

De Morera i Galícia a Guillem Viladot conté cinc estudis literaris ponentins, indicatius de la preparació sòlida i del sentit didàctic i expositiu que Josep Vallverdú ha fet sempre palesos; tot plegat exposat amb una viva elegàncias de prosa.

Segons diu el mateix autor a l’Entrada d’aquest volum: Els quatre primers treballs foren, originàriament, conferències pronunciades a Lleida, Balaguer, Barcelona, Les Borges Blanques o Tàrregas. Ha calgut modificar-ne ben poc el contingut i la forma per adaptar-les al llibre.

El primer text del volum examina Magí Morera i Galícia, autor del qual Vallverdú s’ha ocupat en més d’una ocasió: … És una sòlida figura de les nostres lletres, encara no ben estudiada, ni tan sols del tot editada… El segueix un text sobre Màrius Torres, elaborat a partir d’una presentacioó del poeta a Lleida el 1966 i reelaborat el 1976. Després hi ha un estudi de la trajectòria completa de la revista “Vida Lleidatana”, a partir d’una conferència donada a Lleida el 1977. El quart treball és una comunicació presentada a l’Assemblea Intercomarcal d’Estudiosos de Lleida, l’octubre de 1979 … en la qual faig referències analítiques a la llengua literària dels nostres autors ponentins, a l’eina de què se serveixen… El volum es clou amb una consideració sobre el progressiu procediment creador de Guillem Viladot, el primer inventor de llenguatge de les terres de Ponent…

Edició de 2004 de la
Universitat de Lleida 

 

 

 

 

Cap comentari

Deixa una resposta