“Trampa sota les aigües” guanya el primer premi Ruyra

2 febr. 1965

La novel.la inaugura una col.lecció juvenil

Editorial Estela, 1965 (El Nus, 1)

Premi Joaquim Ruyra, 1963

Trampa sota les aigües inaugurava, el 1965, la col.lecció “El Nus”, una sèrie de novel.la juvenil emblemàtica a la dècada dels setanta. Uns anys més tard, després del tancament de l’editorial Estela, va ser publicada a Laia. La novel.la, en tretze capítols, és un relat d’aventures, amb tocs de misteri –com suggereix el títol- i el punt d’exotisme per al lector, sobretot d’aleshores.

Vallverdú mateix, a les últimes pàgines del seu volum de memòries Garbinada i ponent, pàgines on apunta els inicis de la seva història editorial en parla així: “A l’estiu de 1962, a Sant Martí, vaig escriure la primera redacció de L’abisme de Piranos, que vaig deixar reposar mesos i mesos. Un any després la vaig revisar, de fet reescriure, per presentar-la al recentment creat premi Joaquim Ruyra. Se’n diria, finalment, Trampa sota les aigües. Jo ignorava que l’obtindria, i que uns quants anys més tard, amb Rovelló, m’emportaria el Josep Maria Folch i Torres, i que encara, dins la dècada, havia d’escriure una altra novel.la juvenil… Fites i més fites, creació d’un nom literari, modest però presentat a la nòmina”. Potser modest, sí, però exemplar, si més no, per la quantitat de lectors que les seves intrigues han contribuït a formar.

 Segons el crític Andreu Sotorra és un llibre de vocació clàssica, que combina l’acció i la intriga, amb el tema de la lluita social de fons, amb un argument que l’autor desgrana amb una prosa ben matisada, rica d’elements, de fluir segur i amena. El protagonista és Nisos, un noi que deixa els estudis i els seus amics atenesos per retornar a l’illa d’on és fill perquè el seu pare ha mort i li arriba una carta pòstuma que li dóna a entendre uns misteriosos perills. Allí organitza la resistència de tota la població de pescadors de la pacífica illa de Pyranos contra els forasters mafiosos que se n’han apoderat…

 

Cap comentari

Deixa una resposta