Marta Grau
La Mañana Dominical (05.11.2000)
Un premi d’assaig duu el seu nom, ha rebut guardons comla Creude Sant Jordi, el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes, que atorga Òmnium Cultural, ila Medallad’Or dela Universitatde Lleida. I per si tot això fos poc, ara, un dels seus personatges de ficció, Rovelló, és el protagonista d’una sèrie de dibuixos animats que cada dia emet TV3. Parlem de l’escriptor lleidatà Josep Vallverdú del que molt aviat es publicaran noves creacions.
En Rovelló és un cadell de gos, ingenu i confiat, nascut de la ploma de l’escriptor Josep Vallverdú. Si fins ara les seves aventures tenien com a escenari les pàgines d’un llibre, des del passat 1 de novembre ha debutat a la televisió. I és que Canal33 haestrenat una sèrie de dibuixos animats de 26 capítols que s’emetrà de dilluns a divendres per la tarda, en la que aquest cadell de gos, nascut a les Terres de Lleida viurà moltes aventures. Però si amb això no fos suficient, Rovelló sortirà de la sèrie de ficció per convertir-se en un dels personatges habituals del Club Super 3, en una producció de TVC, l’editorialLa Galerai D’Ocon Films.
Josep Vallverdú va rebre l’any 1968 el premi Folch i Torres per aquesta novel.la ara duta a la pantalla. “Ja és un clàssic. Ha passat de pares a fills”, diu Vallverdú orgullós. La sèrie ha respectat l’esperit de Rovelló. “És un gos inquiet, curiós i intel.ligent. Ha tingut canvis físics però pocs”, i afegeix “tenia assumit que passar al visual suposa algunes transformacions que són necessàries. Sempre dic que de fer llibre en ser jo, però de fer pel.lícules en saben ells”. Ells són els de la productora D’Ocon Films, juntament amb TVC i editorialLa Galera. Josep Vallverdú només ha donat el permís per utilitzar el seu gos, que s’ha convertit ara, “en l’entranyable gosset de TV3”.
L’escriptor lleidatà no ha participat en els guions de la sèrie, encara que l’origen del cadell de gos i algunes de les seves aventures estan en el llibre que li va valer el premi i del que ja se n’han fet 23 edicions amb un total de lectors que volta els dos milions de persones i que s’ha traduït al castella, a l’èuskar, a l’italià, al francès i al rus.
Considera un orgull que un personatge fruit de la seva imaginació arribi als telespectadors catalans i es defineix com una persona “versàtil. L’escriptor del segle XX ha d’estar disposat a fer de tot. Vivim en una època molt magmàtica, que ens obliga a ser d’aquesta manera”.
La història
La sèrie, que inicialment s’emetrà fins a mitjans de desembre, comença quan en Rovelló es perd al bosc i es troba un jove pagès, en Llisot, que es converteix en el seu nou amo.
En Llisot és un jove adolescent inquiet i divertit a qui agrada fer imitacions i bromes. Viu amb els seus oncles en una casa de pagès, on ara també resideix Rovelló que haurà d’anar demostrant tot el que sap per guanyar-se la simpatia de la resta d’animals de la casa. Rovelló demostrarà una de les seves habilitats més curioses, la de buscar bolets, que li val el nom.
A la masia conviu amb dos gossos més,la Sandai el Mullat, i amb la seva companya de confidències, la puça Guitarra, que viu a la seva crinera. A més,, de la tieta Nyera, una dona gran i de molt mal caràcter, i l’oncle Pauet, a qui li agrada molt la cacera, ola Coloma, una gossa molt bonica d’una masia propera. Però a la masia també hi ha l’enemic, com el gat Meu a qui en Rovelló té molta ràbia.
Si bé serà la sèrie de televisió que el donarà a conèixer als teleespectadors, Rovelló ja fa temps que ha nascut. Als anys setanta la novel.la es va convertir en un llibre de capçalera de centenars de nens. Com de ben segur que, ara, de nou, ho tornarà a ser. No només per als contes editats per TVC, sinó també perquè Josep Vallverdú he reescrit el Rovelló adaptant-lo als nostres temps en una nova novel.la adreçada a nens de més de 8 anys. “He fet el Rovelló reduït ens dos volums, 60 pàgines. Bàsicament s’ha simplificat el llenguatge. En aquest cas, és el meu Rovelló, no els dels dibuixos animats.
Posseïdor de guardons com la Medallad’Or de la Universitatde Lleida (el setembre passat), del Premi d’Honor de les Lletres Catalanes atorgat per Òmnium Cultural i de la Creude Sant Jordi, l’any 1989, amés de tenir el privilegi que un premi d’assaig porti el seu nom, Josep Vallverdú ja pensa en un nou llibre: “un assaig o un llibre de contes curts. Ara ja toca”, afirma. Les seves darreres creacions són un nou volum de les seves memòries, el volum de la infància titulat Desmudat i a les golfes, a més d’El patró Gombau, editat per Pagès Editors dins la col.lecció “Lo Marraco” i que molt aviat serà presentat als lectors. Cal dir, que la seva producció literària supera la vuitanta llibres.