Joan Gala
Som, 1.02.1992
Un dels autors més prolífics en el camp de la literatura infantil i juvenil i, a la vegada, un dels més persistents i eficaços difusors de la nostra cultura, ens és presentat ara en ocasió d’haver-se editat una antologia dels seus millors contes. Ens referim a: Josep Vallverdú. Contes en òrbita, a cura de Josep Maria Aloy. Col.lecció L’Esparver-llegir, 32. EdicionsLa Magrana. Barcelona, 1991.
Es tracta d’una recopilació dels contes apareguts a “Cavall Fort”, principalment, a l’”Avui” i “Regió-7”que, gairebé, era obligat de poder trobar en aquesta col.lecció dedicada a facilitar la lectura a les escoles dels estudiants de català, però, que no estaria de més que la tinguessin present tots els educadors.
En el pròleg, Isidor Cònsul ens diu que Josep Vallverdú “Ha esdevingut un autor tot terreny que ha interpretat, com qui diu, tots els papers de l’auca; erudit incipient, divulgador literari, poeta a estones, dramaturg i guionista, autor de llibres de viatges, traductor, assagista i narrador fonamental. A més, a cavall dels mítics anys seixanta i setanta, esdevingué l’agitador cultural i catalanista de les terres de Lleida. Això vol dir una enorme activitat prologuista, conferenciant, pregoner de qualsevol acte cultural i la cua de tot el que hi vulgueu afegir”. Personalment volem incloure la seva incansable dedicació vers l’Alguer d’ençà, aquell primer viatge, de la segona quinzena del mes d’agost de 1090.
Són vint-i-tres els contes triats per Josep Maria Aloy. La selecció ens és justificada a partir d’una “reflexió sobre la condició humana”, que “sovint és crítica”, on “el progrés, el desenvolupament de la civilització, el creixement de l’home… treu el nas”, així com, “el cultiu dels valors tradicionals”, a més de la predilecció pels “animals, sempre, inexorablemrent”, sense oblidar “l’humor”, la “sensibilitat i poesia” i “uns personatges vius, enginyosos, sensibles…”, i a què Vallverdú dóna resposta.
La selecció ens mostra una gran riquesa del llenguatge i del coneixement del país, per part de l’autor del popularíssim Rovelló. La seva estreta vinculació amb el món rural està present en la seva obra i, paral.lelament, permet descobrir als lectors juvenils –sense oblidar la civilització urbana- tot un gran doll d’arrels identificables, i que com bé ha dit Montserrat Gilabert sobre l’obra de Vallverdú: ”l’anàlisi de la vida camperola és, doncs, objecte de la seva predilecció, i en les seves narracions ens dóna a entendre que una de les calamitats de l’home del nostre segle ha estat el fet de perdre la immediatesa del contacte amb la terra. Per això, postula una identificació entre home i terra, entre la realitat del camp i la realitat d’una possible vida humana més reposada que la que estem portant”.
Contes en òrbita és d’una lectura gratificant que a més de ser una eina important per als educadors posa a l’abast dels pares una sèrie de narracions breus que convé de fer llegir als fills.