Edicions La Galera publica l’Obra Completa Infantil i Juvenil de Josep Vallverdú

en 14 volums (1995-2001)

 Conscients de la magnitud del fenomen Vallverdú i de la qualitat de la seva obra per a joves, Edicions de La Galera i Enciclopèdia Catalana -amb una generosa col.laboració de l’Institut d’Estudis Ilerdencs- van proposar-se de dur a efecte la publicació de la «BibliotecaJosep Vallverdú» que agruparia tota la seva producció infantil i juvenil.

Aquesta Obra Completa consta de catorze excel.lents volums cada un dels quals reuneix normalment tres títols. Els volums estan ordenats d’acord amb una distribució per temes o per allò que en podríem dir “l’aire que s’hi respira” -una expressió molt vallverduniana- tot i que no sempre és així ja que sovint molts d’aquests temes cavalquen entre si o es complementen o s’ alternen en una harmonia natural i genuïna.

Els dos primers volums de la col.lecció es van publicar l’any 1995 i els dos últims l’any 2001. A partir d’aquesta data l’editorial va deixar de publicar les novel.les que Josep Vallverdú ha seguit escrivint.

El primer volum obre la col.lecció amb una síntesi biogràfica de l’autor i un estudi de la seva obra. Cada volum està prologat per un especialista en literatura per a joves o per un escriptor de prestigi. Maria Angels Anglada i Agustí Alcoberro són els prologuistes dels dos primers volums. Els segueixen: Emili Teixidor, Oriol Vergés,, Gabriel Janer Manila,Teresa Duran, Pep Coll, Andreu Sotorra, Maria Barbal, Joaquim Carbó, Maria Àngels Gardella, Isidor Cònsul i Albert Jané. Són volums editats amb una excel.lent qualitat, amb disseny i maquetació de Claret Serrahima i el conjunt ha esdevingut sens cap mena de dubte un regal excepcional i de gran dignitat.

Molt pocs són els escriptors que s’han guanyat la possibilitat d’una Obra Completa i menys en el camp de la literatura infantil i juvenil. Més pocs encara han pogut gaudir en vida d’un projecte tan gratificant i ambiciós. Josep Vallverdú ha trencat tots els esquemes possibles en un camp on és difícil excel.lir.

El professor Xavier Macià va dir, molt encertament, en una de les moltes presentacions d’aquest important projecte editorial, que la publicació de l’Obra Completa de Josep Vallverdú era una victòria contra el silenci. Hom diria, però, que és una victòria contra més d’un silenci. En primer lloc, contra el silenci que en una primera etapa va haver de suportar una literatura escrita en català. Contra el silenci que han hagut de suportar autors perifèrics pel fet de treballar lluny dels focs d’artifici de la capital. I, finalment, contra el silenci al qual encara ara està sotmesa una literatura per a joves, molt sovint considerada una literatura menor.

L’obra de Josep Vallverdú és sens dubte un dels més grans patrimonis literaris que els joves del nostre país, privilegiats, poden assaborir. Una obra escrita amb mots ben articulats, amb històries ben trenades però sobretot amb la presència d’uns valors que han esdevingut i continuaran esdevenint un fort referent per als joves d’avui i de demà, quan cansats ja de tenir-ho tot -o potser de no tenir res-  tindran l’oportunitat de fruir sempre d’unes emocions i d’uns sentiments que ningú dubta que els ajudaran a créixer amb empenta i plenitud.

L’obra completa de Josep Vallverdú:

-Volum I: El vent de la mitologia (1995):
El fill de la pluja d’or, El vol del falcó i Mans de bronze
-Volum II: El vent de la història, 1 (1995):
Bernat i els bandolers, Un cavall contra Roma i Tres xacals a la ciutat.
-Volum III: El vent de la fantasia (1996):
Els inventors de fantasmes, Les vacances del rellotge, Els convidats del bosc i Nàufrags a l’espai.
-Volum IV: El vent de la història, 2 (1998):
En Mir l’esquirol, Els amics del vent i L’alcalde Ferrovell
-Volum V: El vent de la història, 3 (2000):
L’espasa i la cançó, La Creu dels quatre anells i L’ombra del senglar
-Volum VI: Ventada de contes (1997):
Els contes de Cavall Fort, Gira-sol d’històries i contes dispersos
-Volum VII: El vent de l’aventura, 1 (1996):
Trampa sota les aigües, La caravana invisible i L’illa groga
-Volum VIII: El vent de l’aventura, 2 (1998):
El venedor de peixos, Gasan i el lleopard, Silenci, capìtà! i Germana veritat
-Volum IX: El vent del Far West (1999):
Lladres de cavalls, Punta de fletxa i Joc d’eixerits
-Volum X: El vent dels animals (1999):
Rovelló, Aventura al terrat, Saberut i Cua-verd, La conquesta del barri i Un estrany a l’Arca.
-Volum XIè: L’aire del realisme (1997):
En Roc drapaire, L’home dels gats, Marta i Miquel i Els genets de la tarda.
-Volum XIIè: El vent de la marina (2000):
El viatge del Dofí Rialler, L’home de gregal i Una quarta a babord.
-Volum XIII: Ventada de relats (2001):
Primavera, no!, Hola, Tom!, La festa i la ganyota i Ara mateix eren aquí.
-Volum XIV: El vent del teatre (2001):
La Caputxeta i el llop, Sant Jordi mata l’aranya, el teatre de Cavall Fort i Nerta