II Congrés de Literatura Infantil i Juvenil catalana

(Vilafranca del Penedès, 18,19 i 20 de maig del 2001)

(El President d’Honor, Josep Vallverdú) (Foto cedida per Andreu Sotorra)

Convocat per l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana, després de l’èxit obtingut en el Primer, celebrat a la Seu d’Urgell el 1997, s’ha celebrat a Vilafranca del Penedès el Segon Congrés que, com a tema general ha pretès fer un recorregut des de la tradició oral fins als mitjans de comunicació de masses, un recorregut del qual la literatura per a infants i joves no n’està gens al marge.

Josep Vallverdú n’ha estat el President d’Honor com ja ho va ser en el I Congrés.

L’escriptor Andreu Sotorra, en nom de l’AELC va llegir el text d’Obertura i entre moltes altres coses va comentar:

El I Congrés de Literatura Infantil i Juvenil Catalana va tenir lloc el 1997 a la Seu d’Urgell. Aquell va ser el Congrés de la mirada interior. El II Congrés mira cap a l’exterior. I marca un arc de volta, tan propi del mestre d’obres, entre allò que tenim i allò que volem. Per això, en aquest II Congrés es parla des de la tradició oral als mitjans de masses. I per això el programa de ponències i taules de debat té els ulls posats en la difusió, la promoció, la fusió amb les altres literatures.

Per segona vegada, Josep Vallverdú ha acceptat continuar sent el President d’Honor del Congrés. A la Seu, Josep Vallverdú era ja l’escriptor degà per excel.lència. En tres anys ens ha tornat convertit en tot un Premi d’Honor de les Lletres Catalanes. Però, a més, ens ha tornat convertit en un autor mediàtic: diuen si, de tant en tant, en Rovelló li posa cara de bon gos i li diu amb la cua entre cames: “Però, escolta Pep, ¿Qué no estàvem bé donant un tomb per l’hort? Els platós de televisió tenen la seva gràcia, però prefereixo la gespa del jardí”. La vida juga aquestes males passades, fins i tot a gossos com en Rovelló. Per molts anys!

I, per la seva banda, Josep Vallverdú, va llegir la Ponència inaugural titulada: Escriptor, ambient públic. Alguns fragments de la qual són aquests:

Fa quatre anys que no ens vèiem en Congrés, i en quatre anys els nostres projectes individuals, les nostres il.lusions, les anàlisis i els replantejaments hauran madurat, fruitat, decandit o enrobustit. Ara els portem amb nosaltres per exposar-los i escoltar -perquè ve a tomb-, què hi dius tu i tu també, i aquell altre. I alhora, som en un món de girs immediats, celeríssim, que ens fa conscients dels canvis que s’hi precipiten cada dia i dels quals som observadors, patidors i potser actors…

Però no és només damunt la societat que el fruit del nostre treball creador es projectarà: el Congrés ha de treure maduracions i conclusions que alimentin la seva pròpia dinàmica, els seus motors, en podríem dir de portes endins. Aquestes trobades han de generar-ne d’altres, en geografies diverses, i l’interès amb què serem acollits en el rosari d’indrets de celebració tan de bo sigui penyora i garantia de les seves continuïtat i vitalitat com també d’una elaboració cada vegada més responsable…

Vallverdú, en el seu parlament fa un recorregut per tots aquells elements que tenen a veure amb la lectura i la literatura: el llibre, els autors, els lectors, la família, l’escola i l’institut i una sèrie d’altres elements circumstancials: institucions, editorials, biblioteques, llibreries… i recorda que ningú ha d’abdicar de l’exigència de l’obra ben feta, ben escrita sobretot, ben dibuixada, ben presentada, perquè som escriptors, som il.lustradors i editors, i amb els nostres textos, que fonamentalment han d’interessar, emocionar, engrescar, adelitar, formem des de la base el llenguatge dels joves lectors, sempre acompanyats de la il.lustració, que ajuda a obrir finestres d’il.lusió, i a vestir de drapatge dens i sòlid aquella història. Estem al servei del jove lector, ben cert, però també al servei d’una llengua i d’una cultura, que hem de difondre…

Un programa intens i atractiu

El Comitè Assessor del II Congrés ha dissenyat un programa d’enorme interès que ha permès a diversos ponents a parlar de la projecció internacional de la nostra literatura infantil i juvenil, així com de la promoció i difusió de la literatura infantil i juvenil en altres cultures.

Ha destacat, per damunt de totes les conferències, la que ha donat l’escriptor polonès Uri Orley, Premi Andersen, 1996.

 

(Andreu Sotorra, Pere Martí, Josep Vallverdú, Uri Orley i senyora)

(Foto cedida per Andreu Sotorra, coordinador general del Congrés)